16 lutego 2022 Udostępnij

Powłoki naczyń ułatwiające przygotowanie posiłków

​Aluminiowe czy stalowe naczynia pokryte różnego rodzaju powłokami spotkamy w każdej kuchni. Powłoki stosowane przez producentów mają za zadanie ułatwić proces przygotowania potraw. Łatwiejsze i równomierne nagrzewania się garnków, zabezpieczenie przed przypaleniem, oddzielenie jedzenia od materiału, z którego zrobione jest naczynie. Nie należy zapominać o łatwiejszym utrzymaniu takich naczyń w czystości, a walory estetyczne także mają znaczenie (powłoki mogą być różnokolorowe, mieć ciekawą strukturę).

Producenci naczyń kuchennych, czasami pokrywają swoje wyroby powłokami, których zadaniem jest zwiększenie komfortu gotowania. Pokrywa się z reguły naczynia aluminiowe, z gorszej gatunkowo stali, czasami żeliwo. Garnki z wysokogatunkowej stali, nie wymagają dodatkowych powłok. Naczynia stalowe wspaniale sprawdzają się w gastronomii i żywieniu zbiorowym. Garnki, patelnie i inne naczynia pokrywane powłokami, częściej są używane przez małe zakłady i bardzo powszechnie w domach. Przyjrzyjmy się rodzajom powłok, które są współcześnie używane.

Emalia

To szklana powłoka, którą pokrywa się garnki stalowe, żeliwne lub aluminiowe. Emalia, podobnie jak szkło, nie wchodzi w reakcję z żywnością, dzięki czemu garnki emaliowane są często wykorzystywane do gotowania dla alergików, dzieci i osoby starsze. Dużą zaletą garnków emaliowanych jest możliwość przechowywania w nich jedzenia. Naczynia, które jednocześnie są pojemnikami na żywność, to oszczędność miejsca w kuchni. Pomimo niewątpliwych zalet, naczynia pokryte emalią mają też swoje wady. Smażenie wymaga większej ilości tłuszczu, ponieważ potrawa może przywrzeć do patelni. Dość łatwo zarysować powierzchnię emaliowaną. Jeśli porysowany garnek, patelnia jest aluminiowa, warto rozważyć kupno nowego naczynia. Aluminium w kontakcie z żywnością może być niezdrowe. Przedłużymy żywotność naczyń emaliowanych używając drewnianych lub silikonowych łyżek, łopatek.

Teflon 

Patelnie z powłoką teflonową są najchętniej kupowanymi naczyniami do obróbki termicznej w Polsce. Lekkie, łatwe w myciu umożliwiają smażenie beztłuszczowe. Pierwsze naczynia teflonowe miały dość kiepską opinię. Wręcz pojawiały się zdania o szkodliwym wpływie na jedzenie i ludzi. Obecnie, rozwój technologii wyeliminował wszystkie braki wczesnych lat użytkowania teflonu. Teflon jako taki nie jest szkodliwy, jego właściwości nieprzywierania potraw, dają pole do popisu wszystkim dbającym o szczupłą sylwetkę. Wytrzymuje temperaturę do 250°C, co może pomóc w trakcie gotowania. Podobnie jak naczynia emaliowane, teflon wymaga używania akcesoriów z drewna lub tworzyw sztucznych. Czyszczenie i konserwacja naczyń z teflonem jest bardzo prosta. Odrobina łagodnego płynu do mycia naczyń i miękka gąbka załatwi sprawę bez kłopotu. Często wystarczy tylko papierowy ręcznik do przetarcia. Niektóre firmy informują o możliwości mycia swoich teflonowych wyrobów w zmywarkach. Jeśli to uznani producenci, bez większych obaw można użyć zmywarki. Bezpieczniejszą metodą zwiększającą długowieczność naczynia, będzie jednak mycie ręczne.

Ceramika

Naczynia z powłoką ceramiczną mają podobne właściwości jak naczynia teflonowe. Jednak są bardziej odporne na uszkodzenia powierzchni, doskonale sprawdzają się w wysokich temperaturach smażenia. Dzięki gładkości i śliskości powłok ceramicznych można na nich smażyć w małej ilości tłuszczu. Powłoka ceramiczna zrobiona jest z minerałów i gliny wypalanych w wysokiej temperaturze. Jest neutralna, nie oddaje obcych smaków i zapachów. Naczynia z powłoką ceramiczną znajdziemy w wielu odsłonach jako patelnie, garnki, rondle. 

Powłoki kamienne

W tego typu pokryciach naczyń zastosowano drobinki granitu lub marmuru. Takie naczynia są droższe od teflonowych, ale tańsze od tytanowych. Powłoki kamienne są trwałe, naczynia pokryte taką powłoką mogą być myte w zmywarkach. Można smażyć w nich w małej ilości tłuszczu, powłoka ma właściwości non-stick i nie boi się nawet metalowych akcesoriów.

Tytan 

Naczynia z tytanową powłoką należą do górnej półki cenowej. Za jakość się płaci, ale każdy kto pracował w kuchni wie, że na tytanowych naczyniach nigdy się nie zawiedzie. To materiał bardzo wytrzymały. Na tytanowych patelniach możemy smażyć w ogóle bez tłuszczu, a jedzenie nie będzie przywierać do powierzchni. Na powłoce tytanowej możemy piec, smażyć w wysokich temperaturach, używać metalowych widelców, łopatek czy noży. Mycie w zmywarce czy użycie indukcji w naczyniach z powłoką tytanową nie sprawia kłopotu.

Powłoki na naczyniach przyczyniają się do zwiększenia uniwersalności zastosowań naczyń. W wielu wypadkach jedno naczynie może spełniać kilka funkcji. Ułatwia to pracę, ale też daje większe pole do kuchennych eksperymentów.

Artykuł sponsorowany

Komentarze (0)