21 kwietnia 2016 Udostępnij

Projektujemy idealną kuchnię

Niebieska wyspa

Zaprojektowanie rzeczywiście idealnej, spełniającej wszystkie nasze oczekiwania kuchni jest znacznie trudniejszym zadaniem, niż wydaje się na pierwszy rzut oka. Pomieszczenie to należy do najważniejszych miejsc w każdym domu. Wynika to z faktu, że jednocześnie pełni ono zwykle kilka różnych zadań. Trzeba zatem znaleźć złoty środek i poszukać rozwiązań, które pozwolą nam na połączenie tutaj kilku istotnych cech – jedynie w taki sposób otrzymamy kuchnię idealną. Osoby które stoją przed zadaniem zaprojektowania swojej kuchni od podstaw wbrew pozorom są teraz w całkiem niezłej sytuacji. Dziś mamy do dyspozycji znacznie więcej trendów i ciekawych rozwiązań niż dosłownie kilka lat temu, co sprawia, że urządzenie tego pomieszczenia stało się w gruncie rzeczy łatwiejsze. Przy wyborze gotowego projektu warto zatem zwrócić uwagę na to, z jakich dokładnie czasów on pochodzi. Czasami okazuje się, że projekt przygotowany raptem kilka lat temu posiada w swoich założeniach kilka podstawowych błędów, których obecnie staramy się unikać.

Kuchnia otwarta

Oto kilka najważniejszych z nich:

Jeszcze całkiem niedawno blaty kuchenne były umieszczane dość nisko, co źle wpływało na ogólną wygodę w czasie korzystania z takiego pomieszczenia. Standardowa wysokość wynosiła wówczas 85 cm, ale zdaniem wielu projektantów wnętrz to zdecydowanie za nisko. Warto zatem umieścić blat przynajmniej kilkanaście lub kilkadziesiąt centymetrów wyżej, aby wykonywanie przy nim jakichkolwiek czynności mogło być znacznie wygodniejsze. 

Kuchenek nie powinno się ustawiać w rogu pomieszczenia. Przez długi czas było to standardowe rozwiązanie, ale coraz więcej ludzi dochodzi do wniosków, że jest to bardzo niepraktyczne i raczej mało wygodne. O wiele lepiej korzysta się z takiego urządzenia, kiedy blat kuchenny znajduje się po obu jego stronach.

Kuchenkę i zlewozmywak najlepiej jest ustawić w niewielkiej odległości od siebie. W kuchniach "starszej generacji" bardzo często stosowano rozwiązanie, gdzie oba te elementy znajdowały się nierzadko w przeciwległych końcach kuchni. W czasie gotowania często korzystamy jednak z ich obu, o wiele lepiej będzie zatem ustawić je w taki sposób, aby stale mieć je pod ręką i nie musieć biegać po całej kuchni. Równocześnie nie należy stawiać na zbyt małe odległości. Za duże "ścieśnienie" wszystkich takich elementów ze sobą – do tego należy dołożyć jeszcze lodówkę – sprawia, że w czasie gotowania zwyczajnie brakuje nam wolnej przestrzeni na położenie wszystkich potrzebnych produktów.

Kuchnia połączona z salonem

Następną bardzo ważną rzeczą jest wybór odpowiedniego wyposażenia naszej kuchni, zwłaszcza sprzętu AGD. Jest to branża która dosłownie cały czas przeżywa niezwykle intensywny rozwój, przez co urządzenia, które zaledwie kilka lat temu były prawdziwym cudem techniki dziś nie muszą być już tak imponujące. Z tego też powodu bardzo często okazuje się, że najlepszym wyjściem przy kupowaniu takiego sprzętu jest skorzystanie z profesjonalnej pomocy kogoś, kto specjalizuje się w tej dziedzinie. Na rynku działają nawet całe firmy które się tym zajmują, zatem znalezienie takiej oferty nie powinno nikomu sprawić większych problemów – warto potraktować to jako świetną inwestycję, dzięki której można zaoszczędzić sporo czasu i nerwów. Wybieranie sprzętu AGD należy zacząć od dokładnego ustalenia swoich potrzeb, jak i możliwości. Trzeba wiedzieć, jakich urządzeń potrzebujemy, jak wielu domowników będzie korzystało z kuchni i jakie możliwości przydadzą się nam w czasie gotowania. Równocześnie nie w każdej kuchni będziemy mieli możliwość zastosowania wszystkich tych urządzeń, które akurat wydają się nam potrzebne. Czasami nie pozwala nam to zbyt mała powierzchnia. Również w tym przypadku dobrze jest zwrócić się po pomoc do profesjonalisty. Dzisiejszy sprzęt AGD jest bowiem tak zróżnicowany, że w większości przypadków można znaleźć modele stanowiące doskonały kompromis pomiędzy niewielkimi rozmiarami a dużą funkcjonalnością.

Rzeczą o której wielu ludzi zapomina jest uwzględnienie w projekcie kuchni kąta przeznaczonego do przechowywania odpadków. Coś takiego wymaga zwykle znacznie więcej wolnej przestrzeni, niż wydaje się na pierwszy rzut oka.Kuchnia z jadalnią

Tradycyjna, zamknięta kuchnia stanowiąca osobne pomieszczenie nie zawsze będzie najlepszym rozwiązaniem. Dziś jednym z najpopularniejszych trendów w aranżacji wnętrz jest kuchnia otwarta, połączona z salonem i jadalnią. Z drugiej strony, w zamkniętej kuchni również bez problemu można urządzić jadalnię – pod warunkiem, że posiadamy tam wystarczająco dużo miejsca na wstawienie stołu do spożywania wspólnych, rodzinnych obiadów. Otwarta kuchnia jest bardzo dobrym wyjściem w przypadku, kiedy nie mamy zbyt wiele miejsca na urządzenie osobnego pomieszczenia. Wówczas stanowi ona element salonu, rzecz jasna specjalnie oddzielony różnymi, widocznie zaznaczonymi granicami. Jeszcze innym, bardzo nowoczesnym rozwiązaniem jest tak zwana wyspa. W tym przypadku wszystkie funkcje kuchenne są ograniczone do niewielkiej części w samym środku salonu, w którym ustawione są urządzenia AGD i meble kuchenne. Nie należy przy tym obawiać się zbyt intensywnych zapachów wydzielanych w czasie gotowania – nowoczesne okapy potrafią naprawdę skutecznie rozwiązywać te problemy.

Komentarze (0)