28 kwietnia 2022 Udostępnij

Organizacja szafek w kuchni. Co gdzie trzymać w kuchni?

W kuchni trzymamy sporo sprzętów. Jeśli często gotujemy, musimy tu pomieścić zarówno naczynia, jak i urządzenia, których używamy do przygotowania potraw. Wbrew pozorom, jest tego dość sporo. O tym, jak zorganizować miejsce w kuchni, przeczytasz w poniższym artykule.

Półki w kuchni, czyli idealne miejsce na przyprawy

W kuchni ważne są wszelkie szafki i półki. Pozwalają one na lepszą organizację przestrzeni i utrzymanie większego porządku. Aranżacja miejsca, w którym gotujemy, w dużej mierze zależy od samego metrażu, a także mebli, które zdecydujemy się w pomieszczeniu postawić. Wiele osób zwraca uwagę na szczegóły, co w kuchni jest szalenie ważne, różne pomysły na wykończenie przestrzeni nad blatem kuchennym gromadzi Wnetrzeistyl.pl. W kontekście szafek, istotny jest każdy drobiazg. Jeśli lubimy aromatyczne potrawy, na pewno będziemy w pomieszczeniu trzymać sporo przypraw. Ponieważ są one także bardzo interesujące pod kątem wizualnym, a posiadanie wielu rozmaitych dodatków symbolizuje ciekawość świata i otwarty umysł, wielu z nas chce, aby przyprawy w oryginalnych słoiczkach były widoczne. Dobrym pomysłem jest więc trzymanie ich na wiszących półkach nad blatem kuchennym lub bezpośrednio nad palnikiem. W tym miejscu możesz przechowywać także cukier, sól, oraz kawę i herbatę w puszkach.

Szafki wiszące czy stojące? Gdzie trzymać naczynia?

Dużą część przestrzeni w kuchni zajmują także naczynia. Zależnie od tego, czy mamy dużą rodzinę, a także, jak często przyjmujemy gości, nasza zastawa będzie bardziej lub mniej pokaźna. Wiele osób trzyma talerze i kubki w szafkach wiszących na ścianie. Jest to dobry sposób, ponieważ znacząco oszczędza miejsce. Jeśli szafki są wyżej, a my mamy małą kuchnię, takie rozwiązanie pozwoli nam urządzić ją bardziej ergonomiczne.

Możliwe jest także trzymanie naczyń w szafkach stojących. Jest to rozwiązanie dla osób, które mają nieco większą kuchnię. Tego rodzaju szafki najczęściej mieszczą się pod blatem kuchennym, co również ma za zadanie zaoszczędzić miejsce. Plusem jest fakt, że szafki tego rodzaju posiadają dodatkowo szuflady, w których można umieścić wszystkie potrzebne sztućce. Szafki na naczynia jak najbardziej mogą być przeszklone – zwłaszcza jeśli mamy piękną zastawę.

Zamykane szafki na jedzenie

W kuchni trzymamy także jedzenie. Suchy prowiant, taki jak kasza, ryż czy makaron, powinien być przechowywany w specjalnym miejscu – inaczej do środka mogą dostać się insekty. Tego typu produkty najlepiej jest przechowywać w puszkach lub innych dobrze zamykanych pojemnikach.

Prowiant warto trzymać dodatkowo w zamykanych szafkach. Mogą znajdować się one zarówno na ścianach, jak i pod blatem. Jeśli masz taką możliwość, warto postawić je osobno, tak, żeby pod deską było trochę miejsca na luźne rzeczy typu zmiotka do podłogi czy środki czystości. Takie rozwiązanie możesz jednak zastosować, kiedy masz dość dużą kuchnię. Warto dobrze urządzić pomieszczenie, w którym będziemy gotować – wygodna przestrzeń sprawi, że wszystkie domowe czynności będzie nam się wykonywać dużo lepiej.

Artykuł partnera

Komentarze (0)