19 kwietnia 2016 Udostępnij

Podstawowe zasady aranżacji kuchni

Mała biała kuchnia

Choć każdy z nas zastanawia się nad tym, jak stworzyć kuchnię, która będzie nie tylko wygodna, ale również praktyczna, nie ulega wątpliwości, że odpowiedź na tak postawione pytanie nie jest prosta. Na szczęście, istnieje przynajmniej kilka wskazówek odnoszących się do aranżacji kuchni. Warto się z nimi zapoznać, może się bowiem okazać, że wszystkie czynności wykonywane w kuchni będą lżejsze i przyjemniejsze.

Po pierwsze – układ zabudowy dopasowany do kształtu oraz wielkości kuchni

Kuchnie bywają rozplanowywane w różnych układach, jeszcze przed podjęciem pierwszych decyzji warto więc zastanowić się nad tym, który z nich będzie najbardziej odpowiedni wówczas, gdy analizie poddany zostanie kształt pomieszczenia. Najlepiej, jeśli droga pomiędzy lodówką, zlewozmywakiem i kuchenką będzie się układała w kształt trójkąta. Osoby zawodowo zajmujące się projektowaniem wnętrz zalecają przy tym, aby odległość od kuchni do zlewozmywaka wynosiła od 120 do 210 centymetrów, odległość od zlewozmywaka do kuchenki – od 90 do 210 centymetrów, a od lodówki do kuchenki – od 120 do 270 centymetrów.

W kuchniach dość wąskich dobrym rozwiązaniem okazuje się również zabudowa jednorzędowa. Ta ostatnia jest też stosowana w kuchniach otwartych na jadalnie oraz salon, charakterystyczne jest bowiem dla nich to, że często mają wyłącznie jedną ścianę. Jest to rozwiązanie najprostsze, choć jednocześnie – najmniej ergonomiczne, choć właściwa kolejność sprzętów i zachowanie odległości pomiędzy nimi ułatwiają pracę.

Innym rozwiązaniem jest zabudowa w kształcie litery „L” o krótszym ramieniu o długości 120 centymetrów. Im szersza jest kuchnia, tym lepiej prezentuje się takie rozwiązanie, choć należy liczyć się z dość dużymi odległościami między sprzętami.

Po drugie – dostosowanie urządzeń w kuchni do naszych rzeczywistych potrzeb

Chyba najważniejszym sprzętem kuchennym jest lodówka, warto więc upewnić się, że jej wielkość odpowiada liczebności naszej rodziny i częstotliwości robienia zakupów. Jeśli rzadko decydujemy się na duże zakupy i mamy tendencję do przygotowywania posiłków z wyprzedzeniem, nie ma alternatywy dla dużej lodówki.

Gdy w grę wchodzi płyta grzejna, zarówno jej szerokość, jak i liczba palników powinny być dostosowane do liczby garnków wykorzystywanych przez nas jednocześnie. Istotne jest też to, ile osób w tym samym czasie zajmuje się gotowaniem. Jeśli więc angażuje się w to więcej osób, szersza płyta jest rozwiązaniem w istotny sposób ułatwiającym pracę. 

Minimalistyczna kuchnia

Innym elementem, bez którego nie ma mowy o dobrze wyposażonej kuchni jest piekarnik, nie można więc o nim zapomnieć nawet, jeśli pieczemy nieregularnie. Okazuje się przy tym, że najbardziej efektywne są te rozwiązania, które są umiejscowione powyżej klatki piersiowej.

Nad kuchenką lub płytą grzejną powinien też znaleźć się okap kuchenny. Tu sprawdzają się rozwiązania szersze z dolną krawędzią na wysokości co najmniej 65 centymetrów nad kuchenką. Tylko od nas zależy to, czy zdecydujemy się na urządzenie pracujące w obiegu zamkniętym, czy tez otwartym, choć to właśnie tryb otwarty jest uważany za bardziej efektywny.

Nie można tez zapominać o zmywarce, na którą miejsce powinno się znaleźć nawet w stosunkowo małej kuchni. Trudno dziwić się zresztą, że jest to rozwiązanie cieszące się popularnością, oszczędza bowiem nie tylko wodę, ale i nasz czas. Podczas dokonywania wyboru warto zastanowić się przede wszystkim nad tym, jak duże ilości naczyń są przez nas zmywane na co dzień. Przed samym urządzeniem warto też zostawić przynajmniej 1 metr wolnego miejsca.

Po trzecie – ergonomia w kuchni

Aranżując kuchnię należy zwrócić uwagę między innymi na to, czy poziom blatów jest dostosowany do wzrostu osób, które będą z nich korzystać. Najlepiej ustalić to mierząc wysokość od zgiętego łokcia do podłogi, a następnie odejmując od wyniku 15 centymetrów. Oczywiście, może się zdarzyć i tak, że w kuchni w tym samym czasie będą pracować osoby niskie i wysokie. W takim przypadku sprawdza się przede wszystkim zasada złotego środka.

O tym, czy kuchnia jest wygodna, czy też nie, często decyduje również organizacja szafek, które się w niej znajdują. Tu sprawdza się zwłaszcza rezygnacja z tych półek, które znajdują się w dolnych szafkach, samo korzystanie z nich jest bowiem niewygodne zwłaszcza, gdy trzeba wyjąć rzeczy znajdujące się głębiej. Znacznie lepszym rozwiązaniem jest więc montaż szuflad zapewniających wygodny wgląd do środka. Wybierając szuflady coraz więcej osób stawia na tak zwany pełny wysuw oraz na amortyzację zamykania.

Z odpowiednim wyprzedzeniem należy też pomyśleć o tym, jakie będzie przeznaczenie poszczególnych szuflad. Dzięki temu łatwiej dobierzemy do nich podziałki, wkłady oraz zawieszki. Nie bez znaczenia okazuje się tez racjonalne rozmieszczenie produktów spożywczych zgodnie z zasadą zakładającą, że te, które wykorzystujemy częściej powinny się znaleźć niżej, a te, po które sięgamy rzadziej – wyżej. Często wyjmowane produkty najlepiej też chować do szuflad charakteryzujących się łatwą dostępnością. Na najwyższym poziomie szafki niech znajdzie się to, po co sięgamy najrzadziej.