13 maja 2016 Udostępnij

Mała kuchnia – jak wybrać idealny stół?

Stół w małej kuchni

Kuchnia przez całe wieki należała do głównych punktów w domach. To tutaj toczyło się całe życie rodzinne, a domownicy spędzali ze sobą czas. Niestety, stale zmieniający się tryb życia współczesnego człowieka spowodował znaczne rozluźnienie się więzów rodzinnych, co sprawiło, że wielu z nas przestało jadać posiłki ze swoimi najbliższymi. Kuchnia coraz bardziej zaczęła stawać się zatem miejscem, w którym chcemy po prostu na szybko przygotować prosty posiłek i przegryźć coś przed wyjściem do pracy. Na szczęście jednak trendy zaczynają powoli się odwracać, i coraz więcej z nas zaczyna marzyć o kuchni, która będzie również pomieszczeniem z odpowiednim klimatem do spożywania wspólnych posiłków w miłej, rodzinnej atmosferze. Urządzenie takiego miejsca nie jest prostą rzeczą, wymaga bowiem poświęcenia czasu na znalezienie odpowiednich elementów jego wyposażenia.

Centralnym punktem każdej takiej kuchni powinien być rzecz jasna dobry stół. Musi on być odpowiednio dopasowany do rozmiarów naszej kuchni; powinien zapewniać nam maksymalną wygodę i jednocześnie dawać możliwość swobodnego korzystania ze wszystkich pozostałych funkcji naszej kuchni. Największy problem pojawia się oczywiście w przypadku, kiedy w takim pomieszczeniu nie mamy zbyt dużo wolnej przestrzeni. Na szczęście jednak również wówczas można znaleźć kilka ciekawych propozycji, które świetnie sprawdzą się w takim miejscu. Przedstawiamy najważniejsze z nich.Mały stolik w kuchni

Jednym z najpopularniejszych pomysłów jest tutaj tradycyjny stół wolnostojący. Takie stoły mają zazwyczaj kształt prostokątny lub kwadratowy, co jest ważną ich zaletą. Daje nam to bowiem spore możliwości jeśli chodzi o znalezienie odpowiedniego miejsca w kuchni, w którym postawimy nasz mebel – może to być sam środek pomieszczenia, ale równie dobrze możemy wybrać miejsce gdzieś w rogu. Będziemy w taki sposób cieszyli się pełną funkcjonalnością, a równocześnie zaoszczędzimy sporo przestrzeni.

Równie dobrze można jednak zdecydować się stół w kształcie koła – jest to bardzo ciekawe rozwiązanie, choć wymaga posiadania odpowiednich warunków. Dla takiego stołu potrzebujemy przede wszystkim nieco miejsca, szczególnie jeśli chcemy ustawić go gdzieś w rogu kuchni. Takie meble mają jednak liczne zalety. Przede wszystkim są bardziej pojemne niż stoły kwadratowe czy prostokątne, co jest bardzo ważne zwłaszcza w przypadku większych rodzin – może przy nich siedzieć równocześnie więcej osób. Z drugiej strony warto zastanowić się, czy jest to rzeczywiście dobry pomysł w małej kuchni. W takim przypadku i tak nie będziemy w stanie dostawić tam zbyt wielu dodatkowych krzeseł, a – jak już powiedzieliśmy – zmarnujemy więcej wolnej przestrzeni w takim pomieszczeniu na sam stół.

W przypadku stołów prostokątnych i kwadratowych musimy natomiast pamiętać o pewnym zagrożeniu, jakie są ich kanty. Łatwo można sie o nie obić, co jest szczególnie widoczne w przypadku dzieci. Dotyczy to jednak stołów używanych we wszystkich pomieszczeniach, nie tylko w kuchni. Inną bardzo ciekawą propozycją w niewielkiej kuchni jest składany blat. W momentach kiedy z niego nie korzystamy jest on praktycznie niewidoczny i nie zajmuje żadnego miejsca – rozkładamy go jedynie w chwili, kiedy jest nam potrzebny. Mocuje się go do ściany za pomocą specjalnych nawiasów, co sprawia, że jego rozłożenie zajmuje dosłownie kilka sekund i nie jest niczym trudnym. Oczywiście, nie jest to rozwiązanie całkowicie pozbawione wad. Kącik śniadaniowy

Co prawda nasz stół nie zajmuje miejsca w momentach kiedy z niego nie korzystamy, ale i tak musimy gdzieś trzymać krzesła – nie można zatem powiedzieć, że przy takim rozwiązaniu w ogóle nie potrzebujemy w kuchni wolnej przestrzeni. Ponadto w miejscu, w którym stół znajduje się po rozłożeniu nie możemy umieścić żadnych innych mebli ani stałych elementów, zatem przez większość czasu zwyczajnie się ono marnuje. Po złożeniu stół potrzebuje miejsca na ścianie, co może utrudniać stworzenie w kuchni w pełni zadowalającej nas aranżacji wnętrza – nie możemy przeznaczyć takiej powierzchni na żadne ozdoby czy inne elementy, które sobie zamarzymy. Ponadto po rozłożeniu takie blaty są zwykle znacznie mniejsze niż zwykłe stoły, zatem nie zmieści się przy nich zbyt wiele osób.

Jednym z najpopularniejszych obecnie rozwiązań jest składany stół, który po złożeniu wsuwa się do zabudowy kuchennej. Jest to bardzo praktyczne, bowiem stół taki nie zajmuje miejsca na ścianie – jest cały czas schowany pod blatem kuchennym i wysuwany jedynie w razie potrzeby. Ponadto nie trzeba wysuwać go w całości, aby móc z niego korzystać. Jeśli potrzebujemy tylko niewielkiej powierzchni chociażby przy śniadaniu czy kawie, to możemy wysunąć go jedynie do połowy. Taki dodatkowy blat może być niekiedy bardzo przydatny również w czasie gotowania. Niezależnie od tego, na jaki dokładnie stół się zdecydujemy, w każdym przypadku trzeba też pomyśleć nad wyborem odpowiedniego blatu. Bardzo ważny jest przede wszystkim materiał, z którego będzie on wykonany. W kwestii odporności zdecydowanie królują blaty kamienne, ale są one jednocześnie dość drogie i ciężkie. Jeśli zależy nam na dobrym wyglądzie, nawet kosztem większej wrażliwości na uszkodzenia, to najlepszym rozwiązaniem jest tradycyjny blat drewniany.